Mindent a fékolaj cseréről

Mire jó a fékolaj?

A gépkocsiban található fékrendszert a fékolaj működteti, ami az olaj tulajdonságából adódóan összenyomhatatlan. Ennek köszönhetően egy zárt rendszerben érőátviteli funkciót tölt be. Ez teszi lehetővé, hogy amikor megnyomjuk a fékpedált, akkor azonnal megfelelő erőt szállít el a fékpofákig.

Fékolaj és az idő

A fékolaj folyamatos használat mellett beszennyeződik és vizesedik. Emiatt egy idő után a tiszta fékolaj karakterisztikájától lényegesen eltérő tulajdonságú folyadék jöhet létre, ami már nem tudja olyan effektíven ellátni a feladatát. Az olaj forráspontja lecsökken, viszkozitása romlik. Rosszabb esetben az alacsony forráspont miatt el is párologhat, ezáltal levegősődhet a rendszer, ami miatt fékezhetetlenné válhat az autó.

Fékolaj forráspont mérése

Legtöbb esetben ezt a csökkentett fékező erőt nem lehet észrevenni. Ha ez a csökkentett hatás a mindennapi használat során is már érezhető, akkor valószínűleg nagy a baj.

Mikor kell fékolajat cserélni?

A fékolaj cserére nincs konkrét előírás, mint az autó többi folyadékához, csupán az autóiparban elfogadott ajánlások vannak:

Az olajcsere a szervizek számára rutinfeladatnak számítanak. Amennyiben a fékolaj cseréje után bármilyen fékrendszerrel kapcsolatos hiba fennáll, érdemes tovább konzultálni a szakszervizzel.

Az ABS Király gépjárművek és motorkerékpárok ABS rendszerének teljes körű javítását vállalja. Amennyiben kérdése van, keressen bizalommal!