ABS kocka a motorkerékpárban: Miért elengedhetetlen kellék?

ABS autóban, motorban

Míg az ABS alapelvei minden járműtípusnál ugyanazok, azaz megakadályozza a kerekek blokkolását és csúszását, a fékezés folyamata sokkal összetettebb a motorosok számára, mint az autósoknál.

BMW motorkerékpár fékberendezése (Forrás: selfrepairfor.work)

A motorkerékpárok ABS rendszerében általában külön első és hátsó fékvezérlő található. Vészfékezéskor ezek a fékvezérlők segítik az első és hátsó kerekekre kifejtett fékerőt egyensúlyban tartani az optimális fékezés érdekében.

Gépjármű esetén ha az egyik kerék blokkol, akkor az a megcsúszásához vezethet. Ha a motorkerékpárnál blokkol az egyik kerék, az egyensúlyvesztéshez és gyakran a felborulásához vezet.

Az ABS a motorkerékpárokban segít megakadályozni a kerekek blokkolását, így képes függőlegesen tartani. Emellett csökkentheti a féktávolságot, ütközés esetén pedig enyhítheti a sebesség okozta hatást is.

ABS működése motorkerékpárban

ABS kocka motorkerékpárból

Az ABS a motorkerékpárban vészhelyzet esetén segíthet a sebesség csökkentésében vagy a motorkerékpár leállításában. A motorkerékpár kerékagyához erősített fém fogaskereket használ mágneses érzékelővel, ami érzékeli a forgási sebességet és továbbítja az ABS vezérlőegységének. A vezérlőegység képes érzékelni a kerekek forgásának drasztikus csökkenését, így képes megelőzni a kerekek teljes blokkolását a fékerő állításával.

Ha a kerekek blokkolni készülnek erős fékezés vagy nem megfelelő, csúszós útviszony miatt, az ABS kocka (hidraulikus egység) egy pillanatra csökkenti a motoros által kifejtett féknyomást, így a kerekek tovább forognak. Ezt a hatást másodpercenként akár 10-szer előidézheti, ami segít a kerekek tapadásának visszanyerésében, azaz a motorosnak a motorkerékpár irányításában és biztonságos lassításában.

A motorkerékpárban lévő ABS úgy működik, hogy folyamatosan méri a kerék fordulatszámát, de az ABS kocka csak akkor avatkozik be a féknyomás állításába, ha azt észleli, hogy az egyik kerék blokkol, nem forog tovább. A motoros ezt a hatást normál körülmények között nem észlelheti, de vészhelyzetben vészfékezés esetén teljes fékerőt tud alkalmazni a kerék blokkolása, a gumiabroncs megcsúszása nélkül.

Tévhitek a motorkerékpárban lévő ABS rendszerről

Az ABS mindig segít a túl gyors fékezés megakadályozásában.
Az ABS vezérlőegysége folyamatosan figyelemmel tartja a kerekek forgási sebességét fékezés közben, de csak akkor reagál a fékerő csökkentésével, ha a kerék blokkolását érzékeli.
Nem minden motorkerékpárban lehet ABS
Két fő típusa van a fékrendszereknek: hagyományos és kombinált. A hagyományos fékrendszerben az első és hátsó fékeket egymástól függetlenül lehet használni. A kombinált fékrendszerben az egyik össze van kötve a másikkal, azaz az első féket használva valamilyen mértékben a hátsó féket használja és fordítva, vagy mind a két fék hatással van a másikra. Technikailag mind a két fékrendszer esetén használható az ABS.
Az ABS kocka nagyon nehéz, túlságosan növeli az össztömeget
A korai motorkerékpárokban található ABS rendszer valamennyi elemével együtt az autóiparból származik. Egy 5-7 kg-os ABS kocka természetesen sokkal inkább érezhetőbb egy 70-80 kg-os motorkerékpárban, mint egy közel másfél tonnás autóban. De az újabban forgalomba hozott motorkerékpárokba szánt ABS kocka súlya alig 1 kg.

Motorkerékpár ABS előnyei

Az ABS kockával felszerelt motorkerékpárok 24-42%-ban csökkentették a balesetek következtében szenvedett sérüléseket.

Egy tanulmány szerint motoros balesetet szenvedők közül, ahol jelen volt az ABS kocka, 47%-kal kevesebben szorultak sürgősségi ellátásra.

Az Európai Unió területén 2016 óta 125cc vagy annál nagyobb motorral rendelkező motorkerékpárt csak ABS kockával felszerelt állapotban hozhatnak forgalomba.

ABS kocka javítása

A gépjárművekben található ABS kocka hajlamos a meghibásodásra és ez a motorkerékpároknál sincs másképp. Előfordulhat, hogy nem fog a fék, nem mozdul a pedál vagy szivárog az olaj.

Amennyiben ABS rendszerrel kapcsolatos hibát tapasztal mielőbb ajánlott felkeresni egy szakszervizt. Az ABS Király gépjárművek és motorkerékpárok ABS rendszerének teljes körű javítását vállalja.